Häggån

Området Häggån är beläget mellan Västeråsen, Storåsen och Önsta, nära Rörösjön

Vanadis Battery Metals AB (VBM) har lämnat in en ansökan om bearbetningskoncession till Bergsstaten. Det är alltså en ansökan om att få börja spränga berget.
Vi uppmanar alla som har möjlighet att yttra sig mot deras ansökning att göra det snarast:
Gruvprotest - Yttrande mot Häggån K nr 1

Här är ett par citat från ansökningen om bearbetningskoncession för Häggån K nr 1

"Det planerade dagbrottet är cirka 900 m långt, 630 m brett och som djupast 180 m."

"Häggånfyndigheten är en polymetallisk mineralisering som ingår i en geologisk formation av alunskiffer. Mineraliseringen täcks av ett relativt tunt lager av kalksten. Fyndigheten innehåller brytvärda halter av främst vanadin men även nickel, zink och molybden. Alunskiffern innehåller också ställvis förhöjda halter av koppar och uran."

Om bolaget och fyndigheten

Som framgår på sidan om inmutningar är detta bolag egentligen ute efter uran. Så länge vi har uranbrytningsförbudet kvar koncentrerar de sig på vanadin.

Vanadin som det finns mest av i denna fyndighet räknas för närvarande av EU som en kritisk metall i den gröna omställningen. Det beror på att vanadin används i flödesbatterier. Dock utvecklas det varianter av flödesbatterier utan vanadin, men för tillfället är det vanadinvarianten som det talas mest om.

På sidan om vanadin kan du se mer om möjliga alternativ. De kan göra brytning av vanadin till flödesbatterier helt onödig. Miljönyttan med dessa alternativ är enorm. Därför är det viktigt att de snabbt blir investerade i och uppskalade.

Det vore väldigt surt om en gruva startar och för alltid förstör miljön, och det ett tag senare inte behövs vanadin till flödesbatterier längre!

Vattenhanteringen

Inflöde av grundvatten till fullt utbrutet dagbrott är enligt bolagets simulering 107 m³/tim (1780 liter/minut). Dagvattnet tillkommer förstås. Det är inga små mängder vatten som ska renas, och enligt de själva så kommer det inte att vara rent. Frågan är inte om, utan när en extrem väderhändelse sker. Risken är då att reningen får problem!

När deras simulering stämde dåligt med verkligheten så uteslöts den avvikande mätpunkten från modellen. Simuleringen visade flera meter över den uppmätta grundvattennivån i den avvikande punkten. Man kan fundera över simuleringens tillförlitlighet som dessutom inte är baserad på särskilt många mätpunkter. Så stora skillnader borde betyda att berget är komplicerat.

Gruvområdet

Häggån K nr 1


Sidan uppdaterades 2025-02-12

Västeråsen Footer